Spanien

11. februar til 13. februar
Benicasim, Barcelona (El Masnou)
4. februar til 10. februar
Benicasim
28. januar til 3. februar
Guardamar del Segura, Benicasim
21. januar til 27. januar
Guardamar del Segura
14. januar til 20. januar
Torre del Mar, San José, Guardamar del Segura
7. januar til 13. januar
Torre del Mar
31. december til 6. januar
Torre del Mar
24. december til 30. december
Torre del Mar
17. december til 23. december
Torre del Mar
10. december til 16. december
Torre del Mar
3. december til 9. december
Estepona, Torre del Mar
26. november til 2. december
Isla Cristina, Le Puerto de Santa Maria, Estepona
19. november til 25. november
Fuzeta, Isla Cristina
5. november til 11. november
San Sebastian, Madrid
1. november
San Sebastian

1. november
Flot og klart vejr fra morgenstunden, men ikke helt så varmt i dag. Vi pakker sammen og kører sydpå mod Spanien.

Vi kører igennem kæmpemæssige skove af fyrretræer med bunddække af bregner. Området her (Landes) er gammelt vådområde, som langsomt er blevet indvundet ved at plante fyrretræer til at holde på sandjorden. Fyrretræet har samtidig været en god økonomisk gevinst for området, og vi ser mange store flotte villaer.

Vi kører ikke på motorvej i dag, vi vil se "det hele". Efterhånden ændrer landskabet sig og bliver mere bakket. Samtidig ændres byggestilen, nu er her flest hvide huse med røde skodder. Vi nærmer os Pyrænæerne og den spanske grænse. Vi nyder de mange efterårsfarver, de mangefarvede bregner og næstenrøde træer. Et sted ser vi en stor flot Bourgonvilla med massevis af lilla blomster.

Vi har to campingpladser "i kikkerten" i dag. Den første ligger et kedeligt sted, og den anden finder vi aldrig. Vi er nu kun 30 km fra den spanske grænse, så vi vælger at fortsætte til San Sebastian. Vi lægger ikke mærke til selve grænsen, men opdager straks at vi er i Spanien ved de ændrede vejskilte.

I San Sebastian stopper vi ved strandvejen for at hente nogle penge, og vi kan stå og nyde surferne, som har store flotte bølger og blågrønt vejr at muntre sig med. Det er helligdag i Spanien i dag (Allehelgens dag), så der er masser af mennesker på strandpromenaden, som er imponerende. Byen ligger i en halvbue ud til bugten, og virker både smuk og hyggelig. Vi har lyst til at stoppe og nyde synet, men det er blevet sent på eftermiddagen og vi vil gerne finde campingpladsen.

Vi ser et forbjerg, som rejser sig højt over byen, og det viser sig at campingpladsen ligger deroppe med en fantastisk udsigt over bjergene og byen. Campingpladsen "Igueldo" er helårsåben, koster 86 kr. og bad og toiletter er pæne. Der går en bus fra campingpladsen ned til byen hver time.

Det bliver tidligt og pludseligt mørkt, allerede ved sekstiden.

2. november
Klokken 9.30 tager vi bussen ned til byen. Det tager knap en halv time, og undervejs er der en livlig (og højlydt) snakken fra de spanske passagerer. Det er ned ad bakke hele vejen og der er en smuk udsigt. På de små huse kan vi se at bourganvillaerne blomstrer endnu med mange små lilla blomster. Forretningerne åbner først klokken 10, og holder frokostlukket mellem 13 og 16. San Sebastian er en spændende og livlig by. Der er mange mennesker på gaderne og en livlig aktivitet af lastbiler, der skal levere varer til forretningerne.

Vi går langs havnen hvor der ligger mange små og store fiskerbåde, forbi kvinderne som sidder og reparerer fiskegarn og ud til akvariet. Hele vejen har vi en fabelagtig udsigt over bugten. Vi besøger akvariet som er en blanding af fiskehistorie og moderne akvarie. Man kan på flere modeller se, hvordan fiskeri foregår og bagefter kan man fortsætte ind i en 360 grader tunnel, hvor man er omgivet af fisk til alle sider. Vi har hajer, rokker, skildpadder og mange andre fisk svømmende rundt om os (5000 i alt). Bagefter går vi op på første sal og ser det kæmpestore akvarie oppefra. En god oplevelse.

Vi fortsætter op gennem byen, som efterhånden er ved at være vågen. De fleste butikker er åbne nu. Vi ser en flot, flot kirke og må lige ind og kigge. Denne kirke er helt anderledes end dem vi så i England og Frankrig. Der bliver spillet musik og der er brugt guld som pynt på billeder og altertavle. Det virker lidt overvældende, men flot.

Der er små spisesteder og barer overalt, og det er spændende at gå og kigge på alle husene, hvor næsten hver eneste lejlighed har sin egen lille eller store altan. Der er små grønne oaser med korte mellemrum og man er aldrig langt væk fra vandet, når man går rundt i byen. Vi finder en Internetcafé og henter vores mail. Det er rimeligt billigt at gå på Internetcafe - 5 kr. for 10 minutter.

Vi går ind i markedshallerne, hvor der er travl omsætning af frugt, grønt, fisk og kød og efter at have gået rundt i byen, fortsætter vi ned til strandpromenaden og ser på palmetræerne, den flotte udsigt og alle menneskerne. Der er meget trafik og måske er det derfor at vi ser scootere mange steder.

3. november
Vi tager bussen ned til byen igen og går rundt og kigger på butikker, liv, mennesker og havet. Vi fortsætter over først en bro og senere tilbage over en anden bro, og kan se på de specielle gadelamper imens.

Når man går langs en af byens tre strande, kan man se et broget billede. Der er surfere, som render rundt med surfbrættet under armen, "voksne" mennesker, som sopper i strandkanten eller bader, en mængde børnefamilier og aktive motionister.

Efter fire timers tid er vi trætte i benene og tager bussen tilbage.

4. november
Med mellemrum kommer der flere og flere autocampere og campingvogne. En af campingejerne har en fjernbetjening, som har bruger til at manøvrere sin campingvogn på plads med. Det er smart! Vi finder senere ud af at der er "træf" for medlemmerne af en flamsk campingklub. Det meste af dagen står der 10-15 mennesker i små grupper udenfor og snakken går, så der er aktivitet på pladsen.

Vi skriver på en rejseartikel, finder billeder frem og vasker tøj. Bent servicerer camperen; fylder vand på, tømmer spildevand og tømmer toilet.

Det er lidt overskyet i dag og der kommer en meget kort regnbyge.

Vi kigger på guidebøger, og snakker planer. Vi overvejer at køre videre i morgen, men har endnu ikke truffet en beslutning.

5. november
Det har været voldsomt regnvejr og tordenvejr i nat, og vi kunne se lynene ud over kløften. Hver gang, der kom et lyn tæt på, så slukkede lamperne på campingpladsen, og tændte igen et efter et.

Det er lidt køligt og skyet i dag. Vi tager en tur ind til byen, alle flamlænderne er med bussen, så der er trængsel. Vi går rundt i byen i et par timer, men hele hovedgaden er afspærret af politi, så vi køber friskt brød og kører hjem og spiser frokost. Vi finder senere ud af at politifolkene tilhører antiterrorkorpset, så måske har der været en bombetrussel. Vi er jo i Baskerland.

Efter en hvilepause er vi friske til endnu en tur, vi vil gerne se byen med lys på. Klokken 17.30 tager vi bussen ind igen og går flere kilometer for at finde et posthus, så vi kan sende en cd med vores fotos til Danmark.

Vi slentrer over to broer og nyder stemningen, det er omkring 14 grader varmt. Der er masser af mennesker og aktivitet. Forretningerne har åbent til klokken 20. Vi finder et lille sted og spiser aftensmad der, inden vi fortsætter ned til strandpromenaden. Bent overrasker en gruppe motionister med sin blitz. De laver aerobic på stranden og brokker sig lidt. Da de ser at vi er turister, slapper de af igen og Bent får et par billeder af byen med lys på. Det er en dejlig tur, skønt at gå i det gode vejr, men køligt nok til at vi har jakker på i aften.

6. november
Alle "træf-campisterne" fra Flandern forlader San Sebastian i dag, og det gør vi også. Vi kører først langs kysten til Bilbao. Man skulle tro at en kyststrækning er flad, men dette stykke er rent bjerglandskab. Vi kører på den mest snoede motorvej vi endnu har været ude for, og det meste af tiden kører vi enten over skyerne eller igennem dem. Vi kører gennem mindst tre tunneler, der er gravet igennem bjergene. Det er rimeligt dyrt at køre på motorvej. Denne strækning på omkring 100 km. betaler vi 80 kr. for.

Bilbao er en by med utroligt meget industri og røg, så vi kører bare igennem og fortsætter sydpå. Bjergene fortsætter, men nu bliver motorvejen bedre og solen vinder over skyerne, så det bliver klart og solrigt vejr. Motorvejen fortsætter kun til Burgos, derefter kører vi på gratis, men (næsten) ligeså gode veje. Kort efter Burgos, holder vi frokostpause på en rasteplads i 934 meters højde!

Det er et smukt og afvekslende landskab vi kører igennem. Først er bjergene dækket af nåletræer, men efterhånden som vi når længere sydpå, bliver landskabet mere tørt og bjergene mere bare. Vi fortsætter opad og sætter i dag hele turens højderekord ved at køre i 1460 meters højde! (målt på GPS'en med 4 meters nøjagtighed). Vi ser nogle store rovfugle kredse over bjergene, men er ikke tæt nok på, til at se om det er gribbe?

Vi fortsætter til Madrid, som er kæmpestor (3 millioner indbyggere) men har kun en meget dårlig kørebeskrivelse til campingpladsen, så det tager os tre forsøg ud af forskellige motorveje, før det lykkes os at finde pladsen. Den ligger syd for byen. Den er dyr og ikke noget at råbe hurra for, men hvis vi vil se Madrid, er den tættest på.

Da vi kører ind i Madrid, ser vi en hel lille by af papkasser og andet skrammel. Man skulle tro at det var en losseplads, men der bor mennesker under usle forhold. Til gengæld står der store biler uden for de fleste af papkassehusene!

Det har været en lang køretur i dag, 528 km., så da vi endelig når frem ved halv-sekstiden er vi trætte og sultne, men klarer alligevel at gå en kort aftenstur. Vi går forbi en lille bar og kigger indenfor, men der er så meget tobaksrøg, at vi går igen.

7. november
Vi har sovet godt i 620 meters højde! Vi tager bus og metro ind til Madrid centrum. Det tager 45 minutter, og man skal ikke regne med bustiderne! Vi starter på Sol pladsen, hvor der er utroligt mange mennesker og flere politibiler (salatfade). Vi går gennem gågaderne til Plaza Callao og videre til Plaza Mayor, en kæmpestor kvadratisk plads med majestætiske huse omkring. Vi går gennem en af de store buer og ud til katedralen San Isidro. Vi træder ind i katedralen tids nok til at høre afslutningen på dagens messe. Der er mange mennesker i katedralen, som lever med i bønnerne og går rundt til de forskellige hellige figurer og beder videre.

Vi går tilbage mod Sol pladsen og stopper på vejen for at få en spansk sandwich. Lidt af en oplevelse, for vi ser en kunde sidde og spise og imens smide 8-10 papirservietter på gulvet. Det er åbenbart meget naturligt, for en anden smider en tændt cigaret på gulvet, og ingen blinker. Det er også meget naturligt at man ryger under måltidet. De færreste spisesteder er opdelt i ryger og ikkeryger afsnit - og mange spaniolere ryger!

Uanset hvor vi er i byen, er der masser af politi. Bent spørger en af dem om det er normalt og han nikker. Flere gader bliver afspærret af politi, mens vi ser det, måske skal der være en demonstration, eller statsbesøg?

Der er mange store flotte bygninger, men de drukner nærmest i den overvældende traffik. Selv om det er midt på dagen, er der trafikpropper og lange bilkøer overalt. Efter et besøg i et stormagasin, tager vi en busrundtur, men størstedelen af tiden holder vi i kø og monumenterne er dækket af trafik. Vi slutter turen på Plaza Espana, og tager metro og bus tilbage til campingpladsen, så vi er hjemme klokken 17. Hvis man er vild med museer, må Madrid være en lille perle, men vi når dem ikke på dette besøg.

8. november
Det tager en time at køre ud af Madrid igennem den tunge morgentrafik. Godt at man ikke skal den vej hver dag. Vejret er flot, skyfrit og solskin.

Klokken 13 ankommer vi til Merida og bruger resten af dagen til at slappe af og nyde det pragtfulde vejr. Temperaturen når 27 grader og det er næsten for varmt til at sidde udendørs!!!

Campingpladsen er den eneste vi har fundet mellem Madrid og Portugal, som holder helårsåbent. Det viser sig også på prisen. Vi giver over 100 kr. for en overnatning her langt uden for sæsonen (og ude på landet).

Nu er vi kommet så langt sydpå, at vi ikke længere kan modtage det danske tv-signal, så nu må vi nøjes med de udenlanske programmer på Astra-satelitten samt de lokale tv-kanaler.

9. november
Campingpladsen lever ikke helt op til vores forventninger, så vi forlader Merida, men kører først gennem byen for at se den gamle (ødelagte) viadukt og den gamle romerske bro. Det er skyfrit, men kun 6,5 grader da vi står op. Det bliver dog hurtigt varmere og temperaturen når op på 21 grader senere på dagen. Det blæser temmelig meget og vinden rusker godt i bilen mens vi kører.

Vi kører gennem temmelig tyndt befolkede områder med store olivenlunde. Flere steder ser vi store storkereder, og i en af rederne står en stork. Mon ikke den burde være på vej mere sydpå nu? På et tidspunkt bliver vi overhalet af 15 motorcykelbetjente, som nok er ude på træningstur.

Vi kører over grænsen til Portugal, men bemærker det kun fordi skiltningen bliver anderledes. Der er stadig masser af oliventræer, men nu ser vi også nogle nye træer, som vi ikke har set før, nemlig korkeg. Kork er en meget stor eksportvare i Portugal, som er verdens førende korkproducent.

På trods af at vi ingen portugisiske penge har, vælger vi alligevel at tage chancen og benytte betalings-motorvejen. Vi håber at finde en pengeautomat, eller at vi kan betale med Visa-kortet. Da vi kører hen til betalingslugen viser det sig at de kun tager imod kontanter, så vi hiver vores spanske penge frem. Pigen bag lugen er meget smilende og hjælpsom, men skal både se legitimation (Bent giver hende campingpasset!) og hente en overordnet før vi bliver lukket igennem bommen. Vi får dog pænt portugisiske penge retur, svarende til 22 danske kr.

Vi finder den lille spændende by, Evora med en åben campingplads, og også her møder vi store smil og venlige mennesker, som endda taler meget pænt engelsk. Pigen bag disken fortæller os, at vi har "vundet en time", urene skal stilles en time tilbage mens vi er i Portugal.

Nu kommer der pludselig en del skyer på himlen, men de forsvinder igen. Efter de lange køredage tager chaufføren et tiltrængt hvil, mens Susan traver en tur ind og kigger lidt på byen (og henter penge). Byen ser spændende ud. Den gamle bydel er omkranset af en stor bymur, og indenfor ligger hvide huse, brostensbelagte gader, et stort torv, og en gammel kirke. Der er hængt juleudsmykning op over gaderne. Meget diskret og svært at se om dagen, men det er sikkert flot om aftenen, med lys i. Sjovt nok har vi overhovedet ikke set antydning af juleting på vores tur gennem Spanien.

Vi har, for anden dag i træk, problemer med at hente og sende mail og må ringe op til Bordeaux, før det lykkes at komme igennem.

10. november
For at se lidt mere af omegnen, tager vi bussen ind til byen. Alle husene er hvide med røde tage. En smuk, hyggelig by med den ældste bydel gemt inde bag en stor forsvarsmur. Roser og bourgonvillaer blomstrer endnu og appelsintræerne står flot med masser af appelsiner på. Det blæser kraftigt og det er koldt. Temperaturen kommer ikke meget over 15 grader i dag, men solen skinner.

På torvet står mændene i små grupper og løser "verdenssituationen". Vi går igennem de smalle, brostensbelagte stræder, og ind i den flotte katedral. Vi går forbi det romerske tempel og hen til en stor terrasse, hvor man kan se langt ud over Alentejo-sletten. De folk vi møder, går og fryser, flere er pakket ind i huer, halstørklæder og store trøjer. Det er usædvanligt med så koldt vejr her på denne årstid.

En stor kirke med Atlas-figurer på toppen er lavet om til hotel, og vi går lige ind og kigger i de flotte omgivelser. I "Sao Francisco" kirken, træder vi ind midt i gudstjenesten, så vi står pænt i baggrunden og venter på at den bliver færdig, før vi går videre. Vi har læst at der skal være et "knogle-kapel", men det er lukket og flere andre turister går forgæves.

Da vi kørte ind med bussen, så vi at der var marked i den anden ende af byen, og der går vi hen og køber lidt grøntsager og brød. Grøntsagerne er så lækre her, friske, flotte og billige. Efter nogle timer, går vi tilbage til campingpladsen. Det tager 30 minutter at gå fra centrum til campingpladsen.

Bent bliver medlem af pladsens campingklub. De mener at han godt kan ligne en pensionist, så han får medlemsskabet gratis. Det giver os 10% rabat på flere forskellige campingpladser i Portugal.

11. november
For første gang er temperaturen nået ned på 0 grader i nat, men vi har ingen problemer med at holde varmen med vores lille el-ovn. Da vi står op skinner solen fra en skyfri himmel, og det bliver hurtigt varmere.

Bent har hold i ryggen, så vi tager det lidt roligt i dag.

Selvom temperaturen i skyggen kun kommer op på 14 grader, er det dejligt at sidde ude og læse en bog i solen.

20. november
Vi leder efter en god campingplads, men langs Algarvekysten oplever vi at mange pladser er helt fyldt op eller næsten, så vi kun kan få en dårlig plads. Det ser ud til at mange bliver på campingpladserne i lang tid. Folk har planter, hegn og skrammel stående på "deres" lille område. Folk bor tæt og campingpladserne ligner "Klondyke" - ikke lige vores "kop te".

I Fuzeta har vi fået anbefalet en plads. Den ser ikke bedre ud end de andre, men det er blevet sent og vi er trætte. De har enkelte ledige pladser, så vi "klemmer os ind" mellem to træer og lige op til hegnet med vejen bagved. Pladsen er skrå, så vi må prøve et par gange, før det lykkes os at få camperen nogenlunde i water. Der er kun tre brusebade til de mange folk på pladsen, og toiletterne ligger i den modsatte ende af pladsen, men det koster også kun 60 kr. pr. nat.

Vi kan mærke at vi er kommet en del sydligere. Solen skinner og det er sommervejr, 20 grader. Vi finder shorts og t-shirts frem igen. Dejligt!

21. november
Der har været for meget støj i nat, fra vejen, der ligger et par meter fra vores camper og fra genboens hunde. Det gider vi ikke, vi fortsætter!

Bent har fået et tip om et sted, hvor vi kan få vores tyske gasflasker fyldt, så vi kører ad en masse små veje i en times tid, men finder ikke stedet. Til gengæld får vi set lidt af "baglandet", med små hyggelige landsbyer og roligt tempo.

Vi kører forbi en masse appelsin- og citronplantager. I mange haver står der også appelsintræer. Det ser festligt ud med alle de farvestrålende frugter, som næsten er klar til at blive plukket.

Vi forsøger os på flere forskellige campingpladser i Algarve, men de er sjuskede og næsten fyldte, så der er kun dårlige parceller at vælge imellem. Vi fortsætter til Spanien!

I Isla Cristina finder vi endelig en ordentlig plads. Halvdyr, men rolig og tiltalende. Her finder vi ro, og tager en tiltrængt slapper-aften.

22. november
Det er i dag præcis 6 måneder siden vi afleverede nøglerne til vores hus i Ishøj, forlod Danmark og startede vores eventyr. Kilometertælleren står på 13.561 km.

Vejret er skønt, sol og 21 grader i dag. Vi slapper af, læser, nyder solen og vasker tøj. Bent får tilbudt en tur ind til byen med naboen, og får en lille rundvisning. En lille hyggelig by med de nødvendige forretninger.

Pladsen ligger i en pinjeskov på en halvø, og om sommeren kan man leje kanoer og vandcykler og lære at sejle.

Der render tre katte rundt på pladsen, og de er svære at skræmme væk. Naboen har to hunde, men det er kattene ligeglade med.

23. november
I dag nåede temperaturen 22 grader. Det er stadig skyfrit og vindstille. Vi kan se både skovskader, rødhalse, sommerfugle og guldsmede her på campingpladsen.

Bents ryg er ved at være i orden igen, så vi går en tur til stranden, som ligger 150 meter fra pladsen. Der er en dejlig sandstrand med flotte muslingeskaller og vi ser nogle drageflyvere, men der er ikke nogle, der bader.

24. november
Nu er der en måned til jul, og vi har fået flere forespørgsler om vores planer. Vi kommer ikke til Danmark i julen, men prøver at finde en lille hyggelig campingplads, hvor vi kan være i lidt længere tid.

Vi cykler en tur ind til den lille by Isla Catrina, med små hvide huse i centrum, men med store nybyggerier til turisterne i udkanten af byen. Vi cykler igennem byen og ned til den store marina, og langs kysten. Byen virker lidt kedelig, men der er mennesker på gaderne og der er åbenbart sport i at køre rundt i sin bil og tude i hornet. Der er kun cykelsti enkelte steder, og man skal være meget opmærksom, for folk vader bare ud foran en.

25. november
Afslapningsdag. Bent spiller guitar og Susan læser i solen. Det bliver lidt (dejligt) ensformigt, men vejret har været godt hele ugen med sol og 20-22 grader. Vi har det dejligt.

26. november
Nu er Bent blevet forkølet, så vi tager den med ro. Vejret er flot. 22 grader og sol.

Naboen ryger ål, og kommer over med en rygende varm ål til os, som vi skal have til aftensmad.

27. november
Vi slapper af. Der er lidt skyer og det blæser en smule, så temperaturen når "kun" op på 19 grader i dag.

Vi sidder inde i camperen og ser en sjov fugl, gå og pirke i jorden udenfor. Det er en fugl vi ikke har set før, med sort/hvid ternet "frakke", en brun "hårtop" og et langt tyndt, sort næb. Den hopper lidt længere væk, så vi må have kikkerten frem. I vores engelske guidebog finder vi den nemt. Det er en "hoopoe". Hvad mon den hedder på dansk?

Susan cykler til nærmeste supermarked og handler lidt, men der er ikke det store udvalg.

28. november
Dejligt vejr. Vi får pakke fra Peter og Marianne med guidebog, kravlenisser, julekalender, juleklip og et spil. Skønt.

Susan cykler en tur ind til byen, går en tur og tager nogle billeder.

29. november
Efter at vi har pakket sammen, kører vi mod Sevilla. Området er tyndt befolket, men med store appelsinplantager, olivenplantager og vinmarker. Vi kører igennem Sevilla, til campingpladsen i den anden ende af byen. Campingpladsen ligger mellem motorvejen og lufthavnens landingsbane, og selv om det er en oplevelse at se flyene lande lige over vores hoveder, så synes vi alligevel at det er for meget larm. Ikke så underligt at campingpladsen er næsten tom!

Kursen sætter vi i stedet mod Cadiz. Motorvejene fra Sevilla til Cadiz er ikke særlig gode, men der er ikke meget trafik, så vi bestemmer selv tempoet. Vi holder en pause undervejs og spiser frokost i 25 graders varme og solskin!

Lige inden Cadiz, kører vi fra motorvejen og kører til Le Puerto de Santa Maria, hvor der ligger en campingplads. Campingpladsen ligger i udkanten af byen, op til strandpromenaden. Det er en stor plads omgivet af pinjetræer, men vi vælger at bo i det mere åbne område, hvor der er mere sol. Bad og toiletter er pæne og nydelige. Parcellerne er opdelt, så vi har vores "eget" stykke, og her er fred og ro, bortset fra alle de gøende hunde. Vi møder to af de autocampere, som også boede i Isla Cristina, et engelsk par med tvillinger og et spansk par.

Bent ruller straks markisen ud og efter at vi er faldet til, går vi en aftentur ned til strandpromenaden.

30. november
Vi cykler langs strandpromenaden, langs floden og ind gennem byen. De fleste gader er smalle, ensrettede og med brosten. Vi stiller cyklerne i centrum og går ad gågaderne, hvor der er flere markedsboder stillet op. En sælger har en stor kasse med levende snegle (almindelige snegle, ikke vinbjergsnegle!!), som han faldbyder.

I markedshallen kan man få alt hvad man ønsker af fisk og skaldyr. Blæksprutter kan man få i mange størrelser og former. Der står mange mennesker i kø, og snakken går lystigt.

I en stor, gammel kirke ser vi fantastiske guld- og sølvudsmykninger. Vi fornemmer at vi forstyrrer kirkegængerne, så vi forlader hurtigt kirken.

Vi henter cyklerne igen og kører videre igennem byen, forbi de farverige appelsintræer på torvet, og ind til Informationen, hvor vi får et bykort og en adresse på en Internetcafe.

Byen er rimelig stor, med toetages hvide bygninger. Der er en god stemning, masser af mennesker på gaderne, men ingen turister. En gammel flot borg gemmer sig mellem beboelsesejendommene.

På toppen af en kirke, står en stork i sin rede og spejder ud over området. Der er nogle store sherry-firmaer i byen, og vi går ind i Osbornes flotte bygninger. Rundvisningen for i dag er overstået, men vi får en brochure med tidspunkterne for næste uges rundvisninger.

Næste stop er den store, meget flotte tyrefægterarena. En dør står åben, så vi går ind og kigger. Når man står midt i arenaen, kan man næsten mærke stemningen, og se tyren komme galopperende ud gennem porten, men sæsonen er slut for i år, så risikoen er ikke så stor.

Vi fortsætter til Internetcafeen, som ligger rimelig tæt på campingpladsen. Bankkonto og mail bliver checket, det er rimeligt billigt at gå på Internetcafe. 15 kr. for en time.

I supermarkedet overfor køber vi mad med hjem.

1. december
Det er første december i dag, så vi åbner julekalender og klipper kravlenisser ud.
Det virker lidt underligt at tænke på jul og kulde, mens vi sidder ude i solen og nyder det i 19 graders varme.

Vi er godt trætte af de mange hunde, som hele tiden får lov til at stå og gø i nærheden af campingpladsen, så i morgen kører vi videre.

2. december
Der er lidt skyer, men ellers flot vejr, temperaturen nåede ned på 6 grader i nat.
Vi kører sydpå mod Tarifa. Det første stykke er fladt vådområde, men der bliver hurtigere mere bakket. Det er meget diset, indtil solen får rigtigt fat.

Tarifa er Spaniens sydligste spids, og vi parkerer og går helt ned til vandet. Normalt er det meget blæsende her, men i dag er det stille vejr. Fra kysten kan vi se helt over til Afrika, som ligger lidt gemt i disen. Stranden ser helt fantastisk lækker ud med bred sandstrand og blågrønt vand.

På vejen fra Tarifa ser vi mange kaktusser med flotte røde blomster. Der er nogle store vindmølleparker på toppen af bakkerne i Tarifa. Smart nok, når det næsten altid blæser her. Vi stopper på toppen af en af bakkerne, nyder udsigten og køber to sandwich til vores frokost.

Vi kører videre til Gibraltar. På lang afstand ligner den store klippe en strandet hval. Der er dis og skyer omkring toppen, selvom vejret ellers er klart. Gibraltar er 6 km lang og 2 km bred. Det er toldfrit område, og derfor et populært udflugtsmål, i særdeleshed for spaniolere.

Vi krydser grænsen og skal vise vores pas. For at komme ud på Gibraltar skal vi krydse lufthavnens landingsbane! Vejene er smalle og stejle. Vi har været på veje i Skotland med 25% stigning, men her er stigningen meget større. Det føles som om vi kører næsten lodret opad. Vi kører gennem byen ud til det sydligste punkt, hvor der står en flot hvid moske og et fyrtårn. Vi stiger ud og nyder udsigten og straks hører vi danske stemmer. Det viser sig at være en dansk pige, som har slået sig ned på Gibraltar. Hun fortæller at der ikke er nogen campingplads på øen. På grænsen mellem Gibraltar og Spanien, må vi vente i en lang kø for at komme tilbage til Spanien.

Vi fortsætter nordpå gennem bjergrige egne og langs kysten, med flot blågrønt vand. Vi prøver først en campingplads, men synes ikke om den, så vi fortsætter til Estepona. Her finder vi en rolig plads, og mens vi er ude og gå en lille tur, bliver vi råbt an. Det er englænderne, som vi har mødt to gange før. De er ankommet hertil i går. Sjovt at møde dem igen. Vi vidste ikke at de skulle hertil. Englænderne fortæller at de har lejet en bil i tre dage. Det er rimeligt billigt, så det vil vi også prøve. Nogle steder er det nemmere at køre i en mindre bil i stedet for vores dejlige autocamper.

3. december
Dagen starter rigtigt godt med en svømmetur i den indendørs, opvarmede svømmehal.
Det er dejligt, klart vejr, med enkelte skyer, 20 grader. Temperaturen nåede kun ned på 12 grader i nat.

Vi ringede til en biludlejer i går aftes, og han kommer og henter os uden for campingpladsen, og kører os hen til udlejningsfirmaet, 2 kilometer herfra, hvor vi får en lille Renault Clio udleveret.

Vi kører op til en af "de hvide byer", Ronda. Vi kører fra Estepona ved havets overflade og så er det bjergkørsel resten af vejen. Vi når op til 1410 meters højde. Vejene er OK, men der er en del trafik, og så må chaufføren bare følge med. Spaniolerne kører ikke langsomt, og i dag er der ingen specielle hensyn, når vi kører i en spansk bil!

På lang afstand kan vi se Rondas hvide huse, som ligger strøet ud over bjergsiderne. Ronda viser sig at være en hyggelig lille by med masser af mennesker på gågaden, og masser af små stejle gader. Rondas to bydele er delt af en kløft, der går ca. 100 meter stejlt ned. Vi går lidt væk fra fra menneskestrømmen og finder et godt udsigtspunkt til den "nye" bro fra 1710. Der er tre broer, som forbinder de to bjergsider, men denne er den mest spectakulære, et fantastisk bygningsværk med en dramatisk historie. Arkitekten faldt ned fra broen og døde, da han skulle gribe efter sin hat, folk er blevet smidt ud fra broen eller har begået selvmord, og de skadede heste fra tyrefægtningerne er også blevet kastet ud her!

Vi fortsætter op ad de stejle gader og når op til toppen af broen. Efter at vi har nydt udsigten, ser vi at man for 15 kr. kan komme ind og gå i broen, hvor der er indrettet en lille udstilling om brobygningen. Det skal vi selvfølgelig prøve.

Bagefter går vi hen og ser tyrefægterarenaen. Ikke så flot som den vi så i Le Puerto de Santa Maria, og så vil de have entre for indgangen. Det er ikke pengene værd. Det er et par grader koldere i Ronda end ved kysten, men det er varmt nok til at gå rundt i t-shirt.

Efter nogle timers gåtur, kører vi en anden vej tilbage, så vi kommer forbi Rondas campingplads. Vi har fået campingpladsen anbefalet, så vi vil lige se den. Pladsen er lækker, der er næsten ingen mennesker, den ligger 1,5 km fra byen og faciliteterne er OK. Denne vej er knap så stejl, som den direkte vej fra Marbella, men lige så snoet. Vi skal ikke over så høje pas, og der er ikke ret meget trafik, men vejen er selvfølgelig længere.

Udsigten er flot på hele turen, og meget afvekslende. Ind imellem er drysset små hvide byer op ad bjergsiderne. En flot, men også anstrengende køretur.

4. december
Efter en morgensvømmetur kører vi til Estepona by, mindst 6 km. fra campingpladsen. Vi går en tur rundt i byen og finder posthuset. Byen virker hyggelig nok, men lidt "søvnig". Der er et fredeligt torv med citrus-træer, og gadeskiltene er festlige, malet på kakler med citroner som udsmykning. Strandpromenaden er flot med sandstrand, palmer og juleudsmykning!.

Vi kører langs bjergene til Marbella, men har svært ved at finde en parkeringsplads, så det bliver bare til en køretur rundt i byen. Vi finder et indkøbscenter og går en tur og kigger på juleudsmykningen og de mange mennesker.

Der bliver tid til endnu en (lang) svømmetur inden aftensmad. Det er nu rart at have bademulighed i nærheden.

5. december
Vi vinker farvel til englænderne (Parton). Vi synes ikke vi fik set nok af Gibraltar i søndags. Det var svært finde parkeringsplads til autocamperen og vi havde ikke så meget tid, fordi vi skulle finde en campingplads, så vi benytter os af at vi har udlejningsbilen og kører til Gibraltar igen. Efter at have ventet i kø for at komme ind, kører vi bilen i P-hus og går rundt. Vi starter i Main Street, hvor foto-, smykke-, ur- og spiritusforretninger ligger side om side. Der er konkurrence på salget af de toldfrie varer. Vi køber et 64 mb ramkort til vores fotografiapparat, det gamle er gået i stykker, og her koster det kun 462 kr.

Hvor er det dejligt at kunne tale engelsk med folk igen. Vi dropper turen op til toppen af klippen, det er temmelig diset og skyet deroppe her til formiddag. Efter at have gået rundt i nogle timer, spiser vi frokost i byen - fish og chips. I Gibraltar Crystal, ser vi en lille udstilling om glaspustning.

Vi må holde i kø for at komme væk fra Gibraltar igen. På vejen hjem køber vi lidt madvarer, der er et par helligdage forude.

6. december
Her er det helligdag i dag, så vi har serviceret bilen, kikket på mulige fremtidige campingpladser, lavet regnskab og pakket sammen.

7. december

Vi afleverer udlejningsbilen og kører mod Malaga. Vi kører ad kystvejen 340, og det varer ikke længe før vi kommer lidt op i højderne. Omkring Malaga går bjergene næsten helt ned til vandet.

Vi stopper i Torre del Mar, øst for Malaga. Her er to campingpladser, den første var for meget "Klondike", men nr. to "Laguna Playa" er helt fin. Den ligger 300 meter længere fra byen, men der er kun 600 meter til byen, og den lange strandpromenade. Naboerne (flest tyskere) giver os en venlig modtagelse. De fleste har slået sig ned for længere tid, og der er farvede lys og julepynt i de fleste vogne.

Susan cykler ind langs strandpromenaden og gennem byen. Byen har en overskuelig størrelse, med hvide huse i flere etager. Der er palmetræer langs strandpromenaden, hvor der også står et fyrtårn. I det lokale Konsum-supermarket finder hun en dansk røget makrel, som vi får til aftensmad. Lækkert - røget makrel har vi ikke fået siden Danmark.

8. december
Det er helligdag igen i dag. Vi cykler ind til byen og kører gennem de små gader. Vi går ind og kigger på en kirkegård. Her er gravstederne stablet oven på hinanden i små boxe med blomster og mindesten foran.

På turistkontoret får vi et kort over byen og et par svenske og engelske aviser. Vi finder byens internetcafe og checker bankkontoen. I en lille rodebutik køber vi en farvet lyskæde. Hjemme sætter vi lyskæden op under markisen. Det ser festligt ud indtil der er gået et par sekunder, så begynder den at blinke hele tiden, så man bliver skør af at kigge på den. Det er ikke så underligt at den kun kostede 10-15 kr.

9. december
Det har blæst meget i nat, men vi bor heldigvis i et hjørne med rimeligt læ.

Birte (Susans moster) og Poul-Erik kommer i deres bil og henter os. De bor oppe i bjergene en halv times kørsel fra campingpladsen. Vi har ikke set deres hus før, så vi er lidt spændte. Køreturen går op gennem bjergene og husene ligger mere og mere spredt efterhånden som vi når opad. Udsigten er fantastisk. Da vi kører fra asfaltvejen får vi besked på "nu går vi over til spændende kørsel", og det gør vi! Det går stejlt op det sidste stykke vej, som bare er en hullet jordvej langs bjergsiden.

Vi når op til toppen, hvor huset ligger med fantastisk udsigt over huse og byer nede ved kysten og kystlinien kan følges ud i det fjerne. I klart vejr er der udsigt til Gibraltar og Afrika i det fjerne, men i dag er det lidt diset.

Vi får en rundvisning og huset er fantastisk lækkert. Udskårne figurer i elfenben og afrikanske masker på væggene er med til at understrege den hyggelige stemning. Vi får dejlig mad og snakken går lystigt til hen under aften, hvor vi kan nyde udsigten i mørket med byernes lys i det fjerne. Poul-Erik kører os hele vejen hjem og vi er trætte efter en dejlig dag. Vi er glade for at vi blev hentet og bragt. Turen derop i autocamperen ville have været for spændende!

10. december
Det blæser og er rigtigt indevejr. Vi slapper af.

Bent vasker tøj, og Susan cykler en tur ind til byen og checker flypriserne til Danmark. Vi har leget lidt med tanken om at flyve til Danmark i julen, men vi synes at det bliver for dyrt. Desuden er det svært at få pladser, vi er for sent ude.

11. december
Det blæser meget, så vi hiver markisen ind.

Birthe og Poul-Erik henter os om formiddagen, viser os nogle af indkøbsmulighederne i Velez-Malaga, og giver os samtidig mulighed for at handle lidt. Birthe kender en god frisør, så vi lader mændene vente med en kop kaffe, mens "pigerne" bliver klippet. Klipningen foregår næsten som på samlebånd, men det er hurtigt og billigt (ca 80 kr. for vask, klip og føn).

Vi spiser frokost på en restaurant, der ligger lige ned til vandet. Da vi kommer er der ikke andre mennesker i restauranten. Spanierne spiser senere end vi er vant til.

12. december
Det regnede i nat og der kommer også lidt regn om formiddagen. Blæsten er stilnet af igen, men vi har gråvejr resten af dagen.

Det er lige vejr til at skrive julekort, så vi finder et godt billede frem og går i gang. Vi skriver alle julekort i hånden, så vi får ikke skrevet helt så mange som vi plejer.

13. december
Vi lejer en lille bil i en uge. Vi bliver hentet på campingpladsen og kørt op til kontoret, hvor vi udfylder papirer og får bilen udleveret.

Bagefter kører vi til Velez-Malaga og går en tur i indkøbscentret. Der er masser af julepyntede forretninger, men der er næsten ingen mennesker og virker lidt trist. Vi køber en varm kylling med hjem til frokosten.

Temperaturen når 21,5 grader, så nu har vi "normalt" vejr igen. Det er varmt nok til at sidde ude og læse i solen.

Om eftermiddagen kører vi en tur rundt i byen. Vi ville på posthuset, men de lukker allerede 14.30. Vi ser byen med lys på og det er meget hyggeligt.

14. december
Vi kører til Nerja langs kysten, og ser mange store plasticdrivhuse på vejen. I Nerja kører vi til nogle store huler (Cueva de Nerjas) med sandstensformationer. Hulerne blev først opdaget i 1959 af nogle skoledrenge. Ikke alle huler, er endnu åbne for publikum, men dem vi går rundt i er helt fantastiske med drypstensformationer og kæmpestore klippeformationer.

Der er ikke mange farver i hulerne, men den kunstige belysning understreger flot de sære faconer og lange stalaktitter. En af de aflejrede søjler menes at være verdens største. Hulerne er kæmpestore med enorme hvælvinger, og man kan følge en gangsti rundt og se formationerne fra flere sider. Nogle gange bliver der afholdt koncerter i hulerne, og der er opsat bænke i den ene ende.

Efter besøget i hulerne, kører vi igennem Nerja by og ned til en parkeringskælder nær vandet. Vi går helt ned til vandet og "Balcon de Europa", en strandpromenade, der stikker ud over vandet med udsigt til begge sider. Vi går en tur op i de smalle gader, som er kantet af små hvide huse og masser af souvenier-butikker. Vi hører mange forskellige sprog i gaderne, der er mange fastboende udlændinge i Nerja. Vi spiser frokost på en engelsk pub, inden vi kører hjem igen

Vi kører forbi Internet-cafeen. Vi har fået en mail, som er altfor stor (langsom) til at vi kan hente den på den bærbare computer. Vi forsøger at hente den på Internet-cafeen, men også der tager det for lang tid, så vi ender med at slette den.

Om aftenen får vi en ny parabol, så nu er det igen muligt at se nyhederne fra dansk tv. Det er rart at kunne følge med igen.

15. december
Det har regnet lidt i nat, og vi får også en byge om formiddagen, men langsomt klarer det op og solen kommer frem (21 grader).

Susan cykler en tur til byen, mens Bent leger med nogle billeder på computeren. Vi nyder mandarinerne hernede. 6 store, flotte, lækre mandariner koster kun 5 kr.

16. december
Det er gråvejr, og vi får et par korte regnbyger. Det er ikke så varmt i dag, kun 17 grader!

Susan har ved en fejltagelse hældt salt i sukkerskålen, så Bent får cornflakes med salt til morgenmad. Ikke populært, men det så sjovt ud! Vi kører en tur til Velez-Malaga, og køber nyt sukker og en julestjerne. Forretningerne der er åbne selv om det er søndag.

Bortset fra en cykeltur gennem byen, hygger vi os indendøre resten af dagen.

17. december
Vi kører til Granada. Det er flot og klart vejr. Det meste af turen kører vi oppe i bjergene, men på motorvej, så det går fint. Der er mange tunneler på den ca. 2 timer lange tur. Det er en flot tur. Vi kører forbi Malaga på udturen og Motril på hjemturen, så vi ser mest muligt.
Temperaturen er kun 8,5 grader i bjergene.

Vi kører gennem Granada, til Alhambre - en fantastisk maurisk fæstning og et palads med røde mure.

Ved indgangen får vi udleveret en elektronisk guide på engelsk, så vi kan gå rundt selv og høre om slottet. Man skal gå et stykke gennem fint klippede haver før man når til paladset. Rummene er flot udsmykkede med mosaikker nederst på væggene, for at holde dem kølige. Der er mange søjler og væggene er dækket af udskæringer med citater fra koranen. Lofterne er flot udsmykkede, for maurerne sad eller lå på tæpper på gulvet og kiggede ofte op i loftet.

Vand kan vi se mange steder i paladset. Der er guldfiskedamme, løvefontainer og bassiner, som bygningerne spejler sig i. Små haver giver ro og farver mellem bygningerne.

Fra et vagttårn kan vi se langt ned over Granada by og Sierra Nevada bjergkæden, med sne på toppen.

Efter nogle timers spadseretur rundt på Alhambre, kører vi ned til Granada by og spiser sen frokost.

Hjemme i Torre del Mar, blæser det meget og senere får vi lidt regnbyger. Vores autocamper ligger heldigvis godt i læ af en bygning. Der er et par strømafbrydelser, men kun af et par minutters varighed. Vi hygger os indendøre resten af dagen. Vi er alligevel småtrætte efter en lang udflugt i dag.

18. december
Vejret er lidt blandet, stille vejr med nogle regnbyger. Det er køligt, 17 grader.

Birthe og Poul-Erik er kommet ned fra bjerget sammen med Karin, så vi mødes med dem og spiser frokost.

19. december
Vi kører en tur til Malaga. Vejret er dejligt, lidt småskyer, men temperaturen når op på 21 grader.

Det er næsten umuligt at finde en parkeringsplads. Vi kører rundt i centrum flere gange, men selv P-husene er fyldt op, så vi må et stykke væk fra centrum, før det lykkes os at finde et P-hus med ledige pladser.

Vi går tilbage til centrum, og gennem flere små gader. Vi checker lige markedshallen, men den ligner mange af de andre vi har set - og det er efterhånden nogle stykker! Der er flot pyntet op til jul, og der står juletræer mange steder i gaderne. En stor rundkørsel er lavet om til en stor julekrybbe, med de tre vise mænd. Alt lavet i blomster og naturmaterialer - meget flot.

Mange af gaderne er smalle og hyggelige. Der er masser af mennesker alle vegne, og salgsboder med juleting, lædervarer og blandet "skrammel". En god og hyggelig stemning. Katedralen er utroligt smuk, stor og fantastisk. Når man ser den udefra er det en sjov blanding af gammel og ny byggekunst. Vi får et godt indtryk af Malaga, et blandet indtryk af storby, havneby, små smalle gader, og bjergene i baggrunden.

Da vi kommer hjem, venter en god overraskelse. Der ligger en pakke og 4 breve til os på campingkontoret. Skønt - det er næsten som juleaften. Vi laver kaffe og sætter os og pakker op og læser kortene højt. Det er dejligt at få post.

20. december
Vi står op til totalt skyfri himmel. Vedligeholdelsesmændene går og klipper træer ned, så vi får mere adgang til solen, og det er jo populært.

Der er stort marked i Torre del Mar om torsdagen, så det udforsker Susan sammen med Birthe og Karin i et par timer. Bent afleverer udlejningsbilen og snakker edb med Poul-Erik imens .

Resten af dagen slapper vi af og Bent spiller julemelodier på guitaren, så vi er i stemning.

21. december
Susan laver nougat-marcipan "pindsvin" og Bent tager back-up af en masse fotos. Vi har 20 grader i dag og lidt gråvejr.

Dagens højdepunkt er posten. Der kommer 5 pakker og kort hjemmefra. Vi sidder rigtigt og nyder oplæsningen og de gode gaver, som vi har fået. Hvor er det dejligt. Det betyder altså meget, når vi er så langt hjemmefra.

22. december
Det bliver en slappe af-dag. Vi hygger os og cykler en tur ind til byen. Det er overskyet og temperaturen når op på 21 grader om eftermiddagen.

23. december
Det har regnet en del i nat, og det regner det meste af formiddagen. Susan cykler til byen og køber de sidste småting inden de holder julelukket.

Vi laver klejner og koger dem, så vi kan få glögg og klejner i stedet for eftermiddagskaffe. Dejligt!

Vi får nye naboer og de venter længe på at få åbnet for strømmen, så de får et lille glass glögg og et par klejner mens de venter. Det er kun 17 grader i dag.

Vi ønsker alle venner, familie og øvrige læsere en glædelig jul.

24. december
Det er blæsende og det har regnet i nat. På stranden er der store bølger og det er stadig overskyet. På campingpladsen er der lavet en flot julekrybbe med blinkende lys.

Poul-Erik henter os klokken tolv og kører os op "på bjerget". Jordvejene det sidste stykke er våde og fedtede af regnen. De store huller i vejen er fyldt med vand og mudder, så det er ikke nogen behagelig tur, men Poul-Erik er en rutineret og god chauffør og kører turen pænt og hensynsfuldt.

Bordet er allerede dækket til syv personer og huset er flot julepyntet. Peter er allerede kommet med sin hund og lidt senere ankommer Lise og Emilio. Emilio taler kun spansk, så Lise og Poul-Erik oversætter lidt for ham ind imellem.

Vi snakker og hygger os, og spiser en dejlig traditionel dansk julemiddag med kalkun, steg og risalamande. Susan får mandelgaven. Vi bliver rigtigt forkælede, men maven bliver mæt længe før øjnene.

Efter middagen spiller Bent guitar og vi synger julesange. For Emilios skyld spiller Bent et par internationale julesange, og Lise og Emilio synger en spansk julesang for os. Bagefter rafler vi om de medbragte gaver og humøret er højt.

Vi og Peter har fået tilbudt at overnatte, så vi ikke skal ned fra bjerget i bælgmørke, og ved midnatstid trækker vi os tilbage til "vores" værelse. Vi er blevet så vant til at sove i camperen, at det er helt underligt at sove i to brede senge.

25. december
Da vi står op, er der dækket op til det store morgenbord med boller, juice og dansk ost. Bent hjælper Poul-Erik med nogle edb-problemer. Vi hygger os og efter en god frokost kører Poul-Erik os hjem. Det har været en god og hyggelig jul, så dansk som den nu kan blive langt væk fra Danmark.

Vi er små-trætte og slapper af resten af dagen.

26. december
Det er dejligt varmt solskinsvejr. Temperaturen når op på 21 grader.

Vi cykler en tur på knap 7 kilometer gennem byen og langs strandpromenaden. Der er mange mennesker på gaderne i det gode vejr. Der er ikke helligdag i Spanien i dag, så forretningerne er åbne.

Vi slutter turen af med at spise frokost udendørs på en af de mange restauranter langs strandpromenaden.

Om eftermiddagen kan vi sidde ude i shorts og t-shirt og nyde solen.

27. december
Det har været stjerneklart i nat, så temperaturen har været helt nede på 6 grader. I dag er vejret flot, skyfrit og solskin, 21 grader.

Birte og Poul-Erik kommer og har Inge med (en af deres bekendte). Bent og Poul-Erik arbejder med edb, mens "pigerne" går på marked. Der er knap så mange mennesker på markedet i dag, som i sidste uge.

Vi sidder ude og nyder solen og ser pludselig en rotte, der løber langs hegnet bag camperen. Det er måske meget godt at der er katte i nærheden!

Vi får uventet besøg af Leif og Lisbeth, et dansk par, som har fulgt næsten samme rute som os i deres autocamper. Vi har mailet sammen et par gange, men det er første gang vi mødes, så det er sjovt at "sætte ansigter" på navnene. De finder en ledig plads på campingpladsen, så vi aftaler at snakkes ved senere.

Vi tager cyklerne og mødes med Birte, Poul-Erik og Inge på en fortovsrestaurant ved strandpromenaden og spiser en sen frokost bestående af store mørbradbøffer. Vi sidder udendørs, og må have solbriller på i den skarpe sol.

Om aftenen ser vi Copenhagen Masters (badminton) i fjernsynet.

28. december
Det er stadig fint vejr, så vi vil cykle en tur. Vi starter med at aflevere et bykort til Leif og Lisbeth og bliver straks inviteret på kaffe. Leif og Lisbeth har lige fået nyt fortelt til camperen og det giver noget ekstra plads. De har været så uheldige at have indbrud i camperen på en parkeringsplads i Competa og deres computer og telefon er blevet stjålet.

Bagefter cykler vi en tur ind i byen og finder en computerforretning, hvor de lover at skaffe farvepatroner til vores printer. Vi køber en engelsk avis og besøger Internetcafeen.

29. december
Det blæser lidt og temperaturen når kun 18,5 grader.

Vi cykler en tur i et par timer og opdager stadig flere små gader med hvide og kakkelsmykkede huse. Der er mange hyggelige steder i den lille by.

Farvepatronerne er ikke kommet som lovet, men "måske i næste uge".

30. december
Det er overskyet, men vindstille. Temperaturen når 21,5 grader.

Vi skifter sengetøj, gør "huset" rent og servicerer bilen. Resten af dagen slapper vi af.

Den lokale restaurant har et særarrangement med festmenu nytårsaften. Leif og Lisbeth har bestilt bord til os fire + Inge, som kommer fra en anden campingplads. Det glæder vi os til.

31. december
Det er overskyet i dag og der kommer en enkelt lille regnbyge.
Vi bruger dagen til at slappe af og sidder og hygger os med hver et krydsordshæfte.

Lige før klokken 18 kommer de tre andre danskere på pladsen, Leif, Lisbeth og Inge over til os og vi nyder et glas rødvin, mens vi ser dronningens nytårstale. På en eller anden måde virker det som en stærkere oplevelse, når vi sidder her 3.500 km. fra Danmark og vi føler at der er en speciel hilsen til os "danskere, som befinder sig i udlandet".

Klokken 20 samles vi på campingpladsens restaurant. I alt er der vel 18-20 mennesker og vi bliver hygget om af restaurantejeren, hans kone og datter.

Menuen er: fiskesuppe, rejecocktail, svinekød i skiver med grøntsager og pommes frites og til desert is med frugt. Rødvin og champagne ad libitum. Pris pr. person for hele arrangementet 225 kr.

Vi snakker, griner og hygger os. De fleste andre gæster er tyskere og de bliver efterhånden lidt højrøstede og sætter en cd på musikanlægget med tysk dansemusik. Senere på aftenen får vi hver udleveret en pose med hat, næse, serpentiner og anden nytårssjov, så vi bliver efterhånden godt "pyntede". Før midnat får vi alle udleveret en lille pose med 12 vindruer og vi stiller os hen foran fjernsynet. Ved hvert af de 12 klokkeslag skal man spise en vindrue (det går stærkt). En anderledes spansk nytårstradition. Der er ikke meget fyrværkeri. Vi hører enkelte brag, men ser ikke flotte raketter.

Vi tænker på alle vores venner og familie i Danmark, og omkring klokken 12 får vi både et par telefonopkald og SMS'er fra Danmark. Dejligt.

Leif og Lisbeth inviterer os på en godnatøl i deres fortelt og det er dejligt at komme hen i fred og ro, hvor vi kan høre hinanden uden at råbe. Dette er vores første nytårsaften udenfor Danmark, og det er en dejlig dag med hyggelige mennesker.

1. januar
Dagtemperatur 20 grader, nattemperatur 13 grader.

En god dag til at tænke lidt på det foregående og det nye år. Vi traf nogle store beslutninger i 2001, og vi har nydt hver del af vores færd. Vi har ikke fortrudt et sekund, men nyder samværet, friheden, at leve i nuet og få en masse oplevelser sammen.

Vi tænker selvfølgelig også frem på, hvordan vores verden skal se ud, når vi vender hjem til Danmark. Vi skal også i år træffe store beslutninger, men vi ser det som en positiv proces med en masse valgmuligheder.

Der er en tordnende lyd nede fra stranden, så vi går ned og kigger. Det blæser ikke, men der er enormt store bølger, som tordner mod stranden og slår op over stenene og ind over det lille dige. Det er et fantastisk syn at se hvordan naturen slår sig løs.

2. januar
Vi cykler op til busholdepladsen og tager bussen til Malaga. Det tager kun ½ time at køre dertil. Vi står af i centrum og går rundt i byen i et par timer.

Der er stadig julepynt i gaderne, her fejrer man jul lige til Hellig 3 konger.

Nu bliver det spændende i dag at vi sammen med 300 millioner europæere skal bruge euroen for første gang. Vi har skaffet nogle mønter, men sedlerne ser vi for første gang i dag. Vi køber nogle ting og når vi betaler i pesetas, skal vi have euro tilbage. I nogle forretninger får vi alligevel pesetas tilbage, men andre steder går det fint med euroen selvom vi fornemmer en vis usikkerhed. Vi prøver også at betale med euro og det går fint.

På vejen hjem i bussen kører vi langs kysten og hele vejen kan vi se de kæmpe store bølger, som stadig skyller ind over kysten. Vi ser en hel flok surfere i våddragter, de ligner først en flok søløver i brændingen indtil vi kommer tættere på.

Skråningerne er dækket af et tæppe af små gule blomster og på markerne kan vi se kartoffelplanterne kigge op over det sorte plastic. Foråret er på vej.

3. januar
Vi vågner op til regnvejr. Hen ad formiddagen beslutter vi alligevel at cykle en tur. Vi vil på marked, men der er næsten ingen boder stillet op. De fleste har vist givet op i dag på grund af vejret.

Vi cykler til edb-forretningen, men vores blæk-patroner er stadig ikke kommet. Det er nu vores tredie forsøg, så nu gider vi ikke handle med dem mere. Desuden fik vi fat på nogle farvepatroner, da vi var i Malaga i går.

Vi køber lidt mad og cykler hjem. Susan har meget våde cowboybukser, Bent har været klogere og har taget regnbukser på. Regnen holder op, da vi kommer hjem og vi kan hænge alt det våde tøj til tørre udendørs, så det er hurtigt tørt igen.

4. januar
I dag er det vindstille, skyfrit og solskin. Rigtigt pragtfuldt og dejligt varmt vejr - 22 grader.

Vi cykler en formiddagstur og tager på Internetcafe for at læse vores mails. Vi har nogle problemer med at hente mails på vores egen computer. Vi kan ikke kalde op til den spanske udbyder. Der ligger flere underlige mails med en vedhæftet fil og vi bliver straks mistænksomme og regner med at det er en virus. Vi skriver til afsender for at gøre dem opmærksom på problemet, og får senere besked på, at vi har ret. Godt at vi ikke åbnede disse mails på vores egen computer.

Hjemme sætter vi os ud og nyder solen. Det er skønt at sidde og læse i det gode vejr og det er varmt nok til at sidde ude i shorts og t-shirts indtil ved femtiden. Vi har fået noget farve i kinderne i dag. Skønt.

5. januar
Det blæser og solen skinner.

Birthe, Poul Erik og Ruth (Susans anden moster, som er på besøg fra Danmark) kommer forbi. "Pigerne" går på marked i Algarrobo, og Bent og Poul Erik leger med edb i et par timer. Bagefter mødes vi allesammen og spiser frokost på en restaurant i nærheden.

Da vi kommer hjem, har vi fået nye naboer fra Tyskland. Vi slapper af resten af dagen.

6. januar
Det er stadig blæsevejr og naboerne har lidt svært ved at sætte deres fortelt op til autocamperen. Vores julestjerne bliver godt forblæst udenfor.

Det er Hellig tre kongers dag i dag. Denne dag er spaniernes juleaften, og alle forretninger er lukket.

31. december
Det er overskyet i dag og der kommer en enkelt lille regnbyge.
Vi bruger dagen til at slappe af og sidder og hygger os med hver et krydsordshæfte.

Lige før klokken 18 kommer de tre andre danskere på pladsen, Leif, Lisbeth og Inge over til os og vi nyder et glas rødvin, mens vi ser dronningens nytårstale. På en eller anden måde virker det som en stærkere oplevelse, når vi sidder her 3.500 km. fra Danmark og vi føler at der er en speciel hilsen til os "danskere, som befinder sig i udlandet".

Klokken 20 samles vi på campingpladsens restaurant. I alt er der vel 18-20 mennesker og vi bliver hygget om af restaurantejeren, hans kone og datter.

Menuen er: fiskesuppe, rejecocktail, svinekød i skiver med grøntsager og pommes frites og til desert is med frugt. Rødvin og champagne ad libitum. Pris pr. person for hele arrangementet 225 kr.

Vi snakker, griner og hygger os. De fleste andre gæster er tyskere og de bliver efterhånden lidt højrøstede og sætter en cd på musikanlægget med tysk dansemusik. Senere på aftenen får vi hver udleveret en pose med hat, næse, serpentiner og anden nytårssjov, så vi bliver efterhånden godt "pyntede". Før midnat får vi alle udleveret en lille pose med 12 vindruer og vi stiller os hen foran fjernsynet. Ved hvert af de 12 klokkeslag skal man spise en vindrue (det går stærkt). En anderledes spansk nytårstradition. Der er ikke meget fyrværkeri. Vi hører enkelte brag, men ser ikke flotte raketter.

Vi tænker på alle vores venner og familie i Danmark, og omkring klokken 12 får vi både et par telefonopkald og SMS'er fra Danmark. Dejligt.

Leif og Lisbeth inviterer os på en godnatøl i deres fortelt og det er dejligt at komme hen i fred og ro, hvor vi kan høre hinanden uden at råbe. Dette er vores første nytårsaften udenfor Danmark, og det er en dejlig dag med hyggelige mennesker.

1. januar
Dagtemperatur 20 grader, nattemperatur 13 grader.

En god dag til at tænke lidt på det foregående og det nye år. Vi traf nogle store beslutninger i 2001, og vi har nydt hver del af vores færd. Vi har ikke fortrudt et sekund, men nyder samværet, friheden, at leve i nuet og få en masse oplevelser sammen.

Vi tænker selvfølgelig også frem på, hvordan vores verden skal se ud, når vi vender hjem til Danmark. Vi skal også i år træffe store beslutninger, men vi ser det som en positiv proces med en masse valgmuligheder.

Der er en tordnende lyd nede fra stranden, så vi går ned og kigger. Det blæser ikke, men der er enormt store bølger, som tordner mod stranden og slår op over stenene og ind over det lille dige. Det er et fantastisk syn at se hvordan naturen slår sig løs.

2. januar
Vi cykler op til busholdepladsen og tager bussen til Malaga. Det tager kun ½ time at køre dertil. Vi står af i centrum og går rundt i byen i et par timer.

Der er stadig julepynt i gaderne, her fejrer man jul lige til Hellig 3 konger.

Nu bliver det spændende i dag at vi sammen med 300 millioner europæere skal bruge euroen for første gang. Vi har skaffet nogle mønter, men sedlerne ser vi for første gang i dag. Vi køber nogle ting og når vi betaler i pesetas, skal vi have euro tilbage. I nogle forretninger får vi alligevel pesetas tilbage, men andre steder går det fint med euroen selvom vi fornemmer en vis usikkerhed. Vi prøver også at betale med euro og det går fint.

På vejen hjem i bussen kører vi langs kysten og hele vejen kan vi se de kæmpe store bølger, som stadig skyller ind over kysten. Vi ser en hel flok surfere i våddragter, de ligner først en flok søløver i brændingen indtil vi kommer tættere på.

Skråningerne er dækket af et tæppe af små gule blomster og på markerne kan vi se kartoffelplanterne kigge op over det sorte plastic. Foråret er på vej.

3. januar
Vi vågner op til regnvejr. Hen ad formiddagen beslutter vi alligevel at cykle en tur. Vi vil på marked, men der er næsten ingen boder stillet op. De fleste har vist givet op i dag på grund af vejret.

Vi cykler til edb-forretningen, men vores blæk-patroner er stadig ikke kommet. Det er nu vores tredie forsøg, så nu gider vi ikke handle med dem mere. Desuden fik vi fat på nogle farvepatroner, da vi var i Malaga i går.

Vi køber lidt mad og cykler hjem. Susan har meget våde cowboybukser, Bent har været klogere og har taget regnbukser på. Regnen holder op, da vi kommer hjem og vi kan hænge alt det våde tøj til tørre udendørs, så det er hurtigt tørt igen.

4. januar
I dag er det vindstille, skyfrit og solskin. Rigtigt pragtfuldt og dejligt varmt vejr - 22 grader.

Vi cykler en formiddagstur og tager på Internetcafe for at læse vores mails. Vi har nogle problemer med at hente mails på vores egen computer. Vi kan ikke kalde op til den spanske udbyder. Der ligger flere underlige mails med en vedhæftet fil og vi bliver straks mistænksomme og regner med at det er en virus. Vi skriver til afsender for at gøre dem opmærksom på problemet, og får senere besked på, at vi har ret. Godt at vi ikke åbnede disse mails på vores egen computer.

Hjemme sætter vi os ud og nyder solen. Det er skønt at sidde og læse i det gode vejr og det er varmt nok til at sidde ude i shorts og t-shirts indtil ved femtiden. Vi har fået noget farve i kinderne i dag. Skønt.

5. januar
Det blæser og solen skinner.

Birthe, Poul Erik og Ruth (Susans anden moster, som er på besøg fra Danmark) kommer forbi. "Pigerne" går på marked i Algarrobo, og Bent og Poul Erik leger med edb i et par timer. Bagefter mødes vi allesammen og spiser frokost på en restaurant i nærheden.

Da vi kommer hjem, har vi fået nye naboer fra Tyskland. Vi slapper af resten af dagen.

6. januar
Det er stadig blæsevejr og naboerne har lidt svært ved at sætte deres fortelt op til autocamperen. Vores julestjerne bliver godt forblæst udenfor.

Det er Hellig tre kongers dag i dag. Denne dag er spaniernes juleaften, og alle forretninger er lukket.

14. januar
Vi vasker gulv og pudser vinduer.

"Campingfatter" kører Bent ned til den lokale gasforhandler og Bent får lavet en "gaskontrakt" og får en ny gasflaske med tilbage. Så blev den udfordring endelig løst.

Birthe, Poul Erik og Peter kommer på et uventet besøg, og vi aftaler at mødes igen torsdag.

Posten kommer med to pakker og et brev. Dejligt.

15. januar
Vi cykler op til busstationen og tager bussen til Malaga. Bussen er 25 minutter forsinket, men der er ingen, der brokker sig. På busturen ind til Malaga kan vi se at mandeltræerne er begyndt at blomstre med små hvide og lyserøde blomster. Det ser dejligt forårsagtigt ud.

I Malaga finder vi det store varehus "El Corte Ingles" og køber ekstra farvepatroner til printeren. Vi går lidt rundt og ser en turist-bus, der holder og venter på passagerer. Vi tager en tur med rundt, så vi kan se Malagas seværdigheder. Vi kommer blandt andet forbi den store borg, som ligger på skråningen over byen, og oppe fra toppen kan vi nyde den flotte udsigt over hele byen. Vi ser Picassos hus, katedralen og blomstermarkedet fra toppen af dobbeltdækkeren, og nyder solen imens.

Vi tager bussen tilbage og cykler til en kinesisk restaurant i Torre del Mar. Klokken er nu blevet tre og vi har ikke fået frokost, så vi er sultne. Vi bestiller en menu med en lille forårsrulle, peking-and, stegte ris, kylling, oksekød og vanilieis. Betjeningen er hurtig og venlig, maden superlækker og vi nyder det bare. Mad for to personer inklusiv øl betaler vi ialt 158 kr. for. Fantastisk.

Vi cykler hjem og slapper af resten af dagen.

16. januar
Vi cykler til Internetcafeen og opretter vores cv på forskellige jobdatabaser. Det virker lidt underligt at skulle tænke på jobs allerede, men det er nok godt at være forberedt.

Vejret er skønt. Vi har haft 22 grader og sol de seneste tre dage.

Susan cykler op til en frisør i byen og bliver klippet.

17. januar
Vi cykler op i byen. Bent bliver klippet og bagefter mødes vi på markedet. Der er mange mennesker i dag i det dejlige vejr. Vi køber mandariner og Susan får endelig et par nye t-shirts.

Vi når lige hjem og sole os i en times tid inden Birthe og Poul Erik kommer og henter os. De har Ulla med, som også bor hernede. Vi følges allesammen til "vores" kinesiske restaurant og spiser sen frokost. Der går kludder i vores bestilling og vi får noget forkert mad. Der bliver rimeligt hurtigt rettet op på fejlen og vi får et hyggeligt måltid.

Efter maden kører Ulla videre, mens Birthe og Poul Erik kører os til Frigiliana. Frigiliana er en meget idyllisk bjergby, som to gange er kåret til Andalusiens smukkeste. Vejene i den gamle del af Frigiliana er dækket af sten, som er lagt i forskellige mønstre. Byen ligger op ad bjerget, så der er stejle krogede gader.

Der er små hvide huse med døre i forskellige blå farver. Foran de fleste huse er der krukker med farverige blomster. Udsigten oppe fra en platform er fantastisk. Vi kan se ned over byen, ned over bjergskråningen og ud over vandet. Der er mange små butikker med lædervarer og lertøj. Det er en meget idyllisk lille by og det er et godt tidspunkt vi ser den. Om sommeren er her fuldt af turister.

Bagefter kører Birthe og Poul Erik os hjem igen. Vi er hjemme klokken 19. Det har været en lang og god dag og vi er blevet trætte.

18. januar
Vi gør klar til at køre videre. Bent klargør bilen, mens Susan kører på Internetcafe og i banken for at hæve nogle rejsechecks. Banken kræver at se kvitteringen fra dengang vi købte rejsecheckene, så det kræver en ekstra tur tilbage til campingpladsen for at hente den. Cyklen punkterer på vejen. ØV!

Der bliver tid til at sidde i solen og hygge, mens vi lægger planer for den videre tur. Om aftenen hjælper vi Lisbeth med hendes nye computer, som datteren Katrine er kommet med samme dag.

19. januar
Vi pakker sammen og klokken 10 er vi klar til at køre. Vi går over til Leif og Lisbeth og får en kop kaffe. Datteren Katrine er journalist og vil gerne have lov til at interviewe os til en artikel. Vi tager pænt afsked med Leif, Lisbeth og Katrine og går op til receptionen og beder om at få aflæst el. Aflæsning og afregning tager sin tid, så vi kommer først af sted klokken 11.30.

Vi kører mod øst, det er dejligt at komme videre igen. Vi kører ad den snoede landevej langs kysten med de golde bjerge på vores venstre side og havet på højre side. Solen skinner, caprifolerne blomstrer og på cd-afspilleren underholder Kim Larsen og Michael Falch. På første del af turen møder vi mange autocampere, som kører i modsat retning. Mange steder er bjergene gennemboret af tunneller, som vi kører igennem

På strækningen fra Calahonda til Almeria er udsigten de fleste steder skæmmet af store områder med grønne rædselsfulde plasticdrivhuse. Der bliver dyrket mange tomater i dette område, men kønt er det ikke!

Ved halv-firetiden kommer vi til campingpladsen i Roquetas, som er vores mål i dag. Campingpladsen ligger i plasticdrivhusområdet, så vi checker godt nok pladsen, men synes at der er for trist. Vi kører derfor videre mod San José og campingpladsen i Los Escullos, som vores tyske naboer fra Torre del Mar har anbefalet. I området nord for Almeria er flere Western-film blevet optaget.

Vi kører igennem en stor naturpark med golde bjerge, et øde, men egentligt meget kønt område. Vi finder campingpladsen uden besvær ved femtiden og bestiller en overnatning. Vi har svært ved at finde en plads, der er stor nok til at vi kan være der, og prøver et par pladser, før det endelig lykkes. Mens vi leder møder vi vores tyske naboer, som er kommet her en dag før os. Vi når at gå en lille tur inden solen går ned. Vi har bjerge på næsten alle sider af os.

20. januar
Vi ligger på en plads, hvor vi kan høre larm fra alle, der skal ind eller ud af campingpladsen, eller restauranten. Vores plads er lille, skyggefuld og dyr, men det er til at leve med. Der er dog ingen telefonforbindelse på grund af bjergene, så vi kan ikke hente mail og offentliggøre hjemmesiden. Vi beslutter os for at køre videre.

Vi kører nordpå igennem naturparken. Det er et fantastisk landskab og Bent stopper camperen og hopper ud for at fotografere. Billederne er OK, men på vej tilbage til bilen, skrider Bent i det løse grus på den skrå sti og falder. Armen får lidt skrammer, men det lykkes Bent at beskytte cameraet. Foden er nok forstuvet. Han får støttebind på og klarer alligevel at fortsætte som chaufør.

Vi har et par campingpladser "i kikkerten", men de tre første campingpladser vi prøver er fuldt optaget. Det er lidt ærgerligt, men der er ikke andet at gøre end at fortsætte. Vi kører igennem eller langs nogle golde bjerge i mange forskellige farver - lige fra hvide, sandfarvede bjerge til okkerfarvede.

Der er stadig en del plasticdrivhuse på de flade strækninger, men der er også mange store appelsinplantager. Strækningen er ret øde.

Vi må helt til Guardalmar, syd for Allicante, før vi finder en åben og ledig campingplads. De har to pladser ledige, så vi skynder os at tage den ene. Klokken halvfire har vi fundet vores plads. Vi kan godt mærke at vi er kommet nordligere, her er kun 18,5 grader. Det er en luksus plads med alt hvad man kan drømme om, men selvfølgelig også dyr. Vi har kørt 320 km. i dag.

Bent får endelig rismix-pose (det eneste vi har i fryseren) på anklen, som er hævet og begynder at blive blå. Han har en del smerter.

21. januar
Det har været ned til 7 grader i nat, så vi kan godt mærke at her er fire-fem grader koldere end i Torre del Mar. Solen kommer hurtigt frem, så morgendisen forsvinder og det bliver flot vejr.

Der kommer hver dag en læge til campingpladsen, og vi benytter lejligheden til at få checket Bents ankel. Den er heldigvis ikke brækket, men forstuvet og ledbåndet er forstrakt. Lægen skriver en recept på nogle piller, noget creme og en støttesok. Bent skal holde foden i ro i to dage, have is på fire-fem gange om dagen i ti minutter og spise nogle piller mod smerte og inflammation. Så vil lægen se ham til kontrol igen på onsdag. Er det ikke et held? Dette er den første campingplads med regelmæssigt lægebesøg, som vi har camperet på og så lige da vi fik brug for det.

Køleskabet er praktisk taget tomt og pillerne skal hentes på apoteket, så Susan cykler en tur ind til byen. Først skal cyklen lige laves, den var jo punkteret. Bent skifter slange og så er cyklen klar igen. De første to kilometer af cykelturen ind til byen er på nogle elendige grusveje og Susan cykler forkert et par gange, så det ender med at turen der ind tager 40 minutter. Heldigvis har apoteket åbent endnu, der er to minutter til middagspausen. I den anden ende af byen ligger et supermarked, så vi kan få lidt madvarer og en mørbrad til at forkæle os med.

Cykelturen hjem går heldigvis lidt nemmere. Nu er temperaturen kommet op på 18 grader.

Nu er Bent lægeordineret til at sidde med benene oppe og se tennis i fjernsynet. Er det ikke synd? Vi hygger os, læser, ser fjernsyn og løser kryds og tværs.

22. januar
Vi får lov til at flytte plads, så vi kommer til at bo lige overfor toiletbygningen. Så skal Bent ikke gå så langt på den dårlige fod, og vi får en plads med meget mere sol.

Vi sætter parabolen op, så vi kan se dansk fjernsyn. Det tager lidt tid og der kommer masser af hjælpsomme naboer med gode råd og nysgerrige spørgsmål.

Vi slapper af og nyder solen. Temperaturen når 20 grader i dag. Solnedgangene her er ret flotte med lyseblå og lyserøde farver.

23. januar
Bent skal til lægecheck klokken 11, men lægen bliver kaldt ud til et hastetilfælde og bliver senere kaldt tilbage til byen, så vi bliver bedt om at vente ved camperen, så vil lægen komme til os.

Susan vasker tøj for første gang på turen. Det plejer Bent at tage sig af, men foden skal have fred.

Lægen kommer, undersøger foden og beordrer 5 dage mere med ro, samt 3 varme fodbade om dagen, men der er bedring at spore.

24. januar
Denne plads er nok den flotteste vi har været på. Store flotte, rene, opvarmede bad og toiletter med håndklædevarmere o.s.v. !! Men Susan går en tur rundt i omengen, og det er ikke et kønt syn. Det ligner en losseplads. Der er en å bag campingpladsen og den er fyldt med affald, plasticflasker og døde får, der skvulper rundt !!! Ulækkert.

På den anden side af landevejen ligger en stor fabrik, og når vinden bærer derfra, så kan man høre en irriterende summende lyd.

Det hjælper heller ikke at der er et pænt stykke til forretninger og by.

Det er ikke umiddelbart en plads vi vil vende tilbage til, men vi kan høre fra mange af naboerne at de ikke synes at det er kønt udenfor og alligevel kommer de år efter år og bor her i flere måneder!

25. januar
I dag bliver det mest til afslapning i det gode vejr, solskin og 22 grader.

26. januar
Susan starter for at cykle ind til byen og handle, da der står en mand udenfor og spørger på dansk om vi er fra Vendsyssel, for han kan se at bilen er fra Vendelbo Vans. Susan overlader til Bent at forklare sammenhængen og kører i det fine vejr.

Denne gang følger Susan landevejen, og så er det ingen sag at cykle ind til byen og det er nemt at finde vej.

Byen bliver udforsket lidt mere ned af sidegaderne denne gang. Der er ikke meget liv, men en flot park og en Skandinavisk Internetcafe, som dog er lukket. Susan går ind i en lille forretning og køber fødselsdagskort og opdager så dagens dumhed! Hun har glemt nøglen til cyklen og nu er den låst. Hvad nu? Hun ringer fra en telefonboks til Bent, som stadig har besøg. Den friske 76 årige nordjyde tilbyder straks at cykle ind til byen med cykelnøglen. Fantastisk hjælpsomt! ½ time senere kommer han til Lidl-supermarkedet med nøglen og turen kan fortsætte.

Susan køber ind og cykler tilbage igen. Hjemme igen går hun over og afleverer en flaske god rødvin og en æske chokolade som tak for hjælpen og bliver straks inviteret på en øl og en dansk snak.

Bent er rastløs. Han er træt af at sidde stille med benet oppe på en skammel, men alle regnbuefarverne på foden er ved at forsvinde og hævelsen er ved at lægge sig, så det går stille og roligt fremad.

Temperaturen når 23 grader i dag!

27. januar
I dag er det Bents fødselsdag, 55 år ung. Han står derfor op til morgenbrød, fødselsdagskort, balloner og levende lys.

Susan cykler på marked, mens Bent holder foden lidt i ro. I dag er det sidste dag, at lægen dømte hvile, og selvom hævelsen har lagt sig, er der stadig en flot lilla farve på foden endnu - en hel uge efter uheldet.

Bent har været sød det foregående år! I hvert fald hvis man skal dømme det på vejret. Dejlig solskinsvejr og 21,5 grader den 27. januar. Det er ren luksus.

Bent får fødselsdagsmails og et par telefonopringninger hjemmefra. Dejligt.

Vi skal have entrecote bøffer i aften, nye kartofler og små ærter. Hertil en god flaske rødvin til at fuldende fødselsdagsmiddagen.

28. januar
Vejret er flot, masser af solskin og 22 grader.

Vi får pakke hjemmefra med lakridser, dansk læsestof og vores campingpas for 2002. Det er skønt at høre nyt og vide at der er nogle der tænker på os.

Bents fod er bedre og vi har fået pakken vi ventede på, så vi beslutter at i morgen vil vi køre 300 km længere nordpå til en plads vi har fået anbefalet i Benicasim. Vi begynder derfor så småt at pakke sammen.

29. januar
Vi pakker det sidste og kører fra Guardarmar del Segura. Vi kører på hovedvejen de første 100 km, men skifter så til motorvejen.

Der er heldigvis ingen plasticdrivhuse på denne strækning, men kilometer efter kilometer med appelsin-plantager. Derfor kalder de strækningen "orange blossom coast" - kysten med appelsin-blomster. De er ved at plukke appelsinerne i øjeblikket. Mandeltræerne blomstrer med hvide eller lyserøde blomster.

Vi holder en pause i Benidorm, med alle højhusene. Vi stopper ved Carrefour (et stort supermarked) og køber ind til et par dage. Samtidig spiser vi frokost på en stor parkeringsplads, hvor der holder masser af autocampere.

Klokken fire ankommer vi til camping Azahar i Benicasim (lidt nord for Valencia). Campingpladsen er OK, men den første plads vi prøver er lidt skrå, så vi har svært ved at få camperen til at stå lige. Alle pladserne er store, men omgivet af træer med lave grene, som gør det vanskeligt at manøvrere. Det ender med at vi finder en anden ledig plads, og efterhånden er der mange, som har fulgt vores anstrengelser, så vi kommer hurtigt i snak med mange af naboerne. Der er flest englændere, ikke så mange tyskere. Der er ikke ret langt til byen og stranden. Pladsen er fredelig (man kan høre et tog køre forbi ind imellem). Vi ligger mellem bjergene og havet og alt ser umiddelbart godt ud. Pladsen er billig. Hvis man er her minimum 1 uge er prisen kun 6,5 euro pr. dag.

Mens vi går og justerer parabolen kommer et engelsk par hen og spørger om vi har computer med (ligner vi sådan nogle??). Vi svarer ja, og så spørger han om vi kan lave et dokument til ham. Bent tilbyder at lave det i morgen tidlig. Lige nu har vi behov for at finde os tilrette.

30. januar

Bent har lovet en nabo at lave et golf-dokument til ham, så han kommer klokken 9 og Bent laver arbejdet.

Vi cykler en tur ind til byen. Først er vi dog lige ovre på den anden side af vejen og kigge langs stranden og strandpromenaden. Det er temmelig diset, men klarer op i løbet af eftermiddagen.

Byen starter lige udenfor campingpladsen, men vi skal ind til centrum for at finde flere forretninger og informationskontoret. Vi får et bykort og noget information om området. Vi finder Internetcafeen og checker bankkontoen.

På Susans cykel er gearet knækket, så hun kan ikke skifte gear. Vi ser en cykelsmed og forsøger at få cyklen lavet. Gearet er en anden slags end de bruger her i Spanien, men manden samler de to ender med et stykke ståltråd. Det hjalp ikke på at der kan skiftes gear, men nu hænger der ikke noget og dingler (vi havde før sat det fast med gaffa-tape).

Byen er rimelig stor og der ligger mange store villaer i området. Det er ikke et af de fattige kvarterer vi er kommet til her. Vi køber frisk brød med hjem og cykler hjem langs strandpromenaden. Kysten ser lækker ud med dejlig sandstrand.

Bents fod klarer cykelturen, men den er øm bagefter.

Temperaturen når 19,5 grader.

31. januar
Morgenen er diset. Nattemperaturen har været nede på 7 grader. Dagtemperaturen når op på 20 grader.

Bent melder os til en bustur til Valencia på tirsdag.
Vi kigger på kort og campingbøger og snakker ruter og muligheder.

Geoff, den englænder, vi hjalp i går, kommer og inviterer os til en hyggeaften i deres camper sammen med et andet engelsk par. Vi skal bare tage egne drikkevarer med. Vi går derover klokken 19.30 og så går snakken lystigt. Englænderne er i virkeligheden tre par, som følges ad i tre campere, men i dag er det ene par gået tidligt til ro. De andre er nysgerrige og vil gerne høre om vores oplevelser i England. Det viser sig at de bor i nærheden af Wellington, hvor vi har camperet, men de kender ikke campingpladsen der. Det bliver en meget hyggelig aften og der en ingen sproglige problemer. Det går fint med både at snakke engelsk og forstå det.

1. februar
I dag er det klart vejr fra morgenstunden. Vi cykler en tur rundt på campingpladsen. Op til campingpladsen ligger der en mandarinplantage, hvor man må gå ind og plukke mandariner.

Bents fod driller, den bliver hurtigt øm, så Susan fortsætter ind til byen og ud på den anden side, hvor det største supermarked ligger. Hun køber ind og kører hjem igen.

Vi nyder solen om eftermiddagen.

Ved fem-tiden opdager vi at der snart mangler drikkevand, så Susan cykler ind til byen og køber 9 liter vand (det maximale, som rygsækken kan klare).

2. februar
Vi nyder det gode vejr.

Et af de engelske par skal ned og "paddle". Susan spørger hvor, og de siger ved stranden. OK, det siger sig selv, men der skal nogle ekstra spørgsmål til før vi forstår at "paddle" ikke har noget at gøre med at ro eller sejle. Det betyder bare at soppe i vandkanten. Godt at vi stadig kan lære nyt.

Om eftermiddagen tager Bent guitaren med ud i solen og spiller og synger. Der lyder spontane klapsalver og en mand tager sin mundharmonika frem og spiller også (dog en anden melodi).

På tysk tv ser vi Danmark tabe håndboldsemifinalen til Tyskland. OK med en 3.- 4. plads. Vi kan ikke se TV2 - kun TV2-Zulu. Alle øvrige håndboldskampe vises på Zulu, mens alle de danske kampe vises på TV2.

3 . februar
Det er lidt diset om morgenen.

Susan går en tur på et par timer, rundt om bugten og lidt op i villakvartererne på bjerget. Der er en flot udsigt tilbage over bugten og byen. Nu er vejret blevet varmt, men der er nogle skyer. Susan ser et par firben, der hygger sig i solen og et flot lilla orkide, som står oppe på en skråning. Bent bliver hjemme og træner foden, så den (forhåbentlig) er klar til vores udflugt til Valencia på tirsdag..

4. februar
Vi kommer snart til at mangle vand, så vi vælger at fylde bilens vandtank op. Man kan kun hente drikkevand fra to vandhaner og de ligger helt nede i den anden ende af campingpladsen. Vi har heldigvis en 15 liter vanddunk, som kan stå på cykelbagagebæreren, så det er bare at gå i gang. Susan cykler frem og tilbage og Bent hælder vandet på. 100 liter er meget vand! Til gengæld er opmuntringen fra naboerne stor. De hepper lystigt!

Bagefter skal vi have hældt affaldsvandet ud, og det foregår på næsten samme måde. Op i en spand og så gå til nærmeste tømningssted og hælde det ud. Det er lige til at få varmen af, men det er måske også fordi det er 20 grader og solskin.

Om eftermiddagen cykler vi en tur ind til byen. Vi handler og går på Internetcafe, så bankkontoen kan stemmes af.

5. februar
Klokken 9 mødes vi med mange andre uden for campingpladsen. To busser bliver fyldt op med campister og vi kører ind til Valencia - en tur der tager ca 1½ time.

Vi bliver sat af på en central plads i Valencia og nu har vi resten af dagen på egen hånd i det flotte vejr. Vi skal være tilbage ved bussen igen klokken 18.

Vi går først hen til tyrefægterarenaen og den store Nord togstation. Tyrefægterarenaen kan vi ikke komme ind i, men vi går ind i den flot udsmykkede stationsbygning.

Vi køber et bykort og går tilbage mod centrum. Heldigvis ligger de fleste seværdigheder inden for en rimelig afstand. Vi støder flere gange på nogle af de andre fra campingpladsen, som også traver rundt i byen. Bent humper stadig lidt, men det går faktisk rimeligt godt med at gå på foden. Vi prøver at tage lidt hensyn, men alligevel går vi temmelig langt.

Vi går op mod Katedralen og ser ind i en kirke på vejen. På pladsen foran katedralen ser vi en tur-bus og benytter chancen for at hvile fødderne lidt. Vi får et godt indtryk af Valencia på den 1½ time lange rundtur. Det er en livlig by med mange flotte, imponerende bygninger og mange grønne områder, som giver luft. I udkanten af byen har man bygget et stort science center med 3-d biograf og et sted, hvor man kan se under vandet. Vi nåede ikke at besøge centret, men det så flot og interessant ud.

Efter busturen går vi over og ser katedralen, den er flot, men vi har set mange flottere på vores tur. Vi går hen til den meget store markedsbygning, hvor markedet er ved at klinge af. Der er frugt, grønt, kød og fisk til den helt store guldmedalje. Vi fortsætter ind til pladsen foran rådhuset og tager en taxa til El Corte Ingles, et stort indkøbscenter. Vi mangler noget papir til visitkort, og det finder vi her.

I centret ligger en amerikansk restaurant, hvor vi spiser frokost. Menukortet er kun på spansk, og der er fyldt op med unge mennesker. Der er meget støj, men egentlig en hyggelig stemning og en hurtig betjening.

Nu har vi prøvet bus og taxa, så vi tager metroen tilbage til centrum. Det er nemt nok.

Der er over en time til vi skal med bussen hjem, så vi går ind på en Internetcafe og læser mails og bagefter kan vi lige nå en øl. Vi stiger om bord i bussen lidt før aftalt tid, men bussen bliver "smidt væk" af politiet, så det bliver lidt forvirret at finde en ny holdeplads og få de resterende folk derover. Vi venter i tyve minutter på fire par, som ikke er dukket op, men det viser sig at de bare sidder i den anden bus, så nu kan vi endelig køre. Folk er trætte og det bliver mørkt, mens vi kører hjem, men humøret er godt.

Ved midnatstid kommer der en lille regnbyge og om natten kommer der nogle meget kraftige vindstød. Godt at Bent har taget markisen ind.

6. februar
Bent laver nye visitkort, mens Susan cykler ind til byen. Hun tror at det er markedsdag, men det viser sig at det først er i morgen. Nå, så kan man altid tage noget drikkevand og lidt mad med hjem.

Det blæser stadig, men på en speciel måde. Ind imellem er det helt vindstille, men så kommer der pludselig nogle enormt stærke vindstød, som får alt til at blafre.

7. februar
Vi har ikke sovet godt på grund af larmen fra stormvejret. Det lyder næsten som om et eksprestog kommer drønende ned fra bjergene og vi kan høre lyden længe før et stormstød rammer bilen og får den til at dirre.

Susan cykler ind til markedet, men det er ret kedeligt. Der er kun få boder med grøntsager og blæsevejret giver støvskyer. Plasticposer og papkasser blæser omkring på markedspladsen.

Bent spiller musik sammen med naboen, som har sin mundharmonika med.

Hen på eftermiddagen stilner blæsten af og det er dejligt varmt, 21,5 grader og solskin, så vi sidder selvfølgelig ude og nyder livet.

8. februar
Dagen er perfekt til afslapning og solbadning, men vi får da lavet lidt. Bent vasker tøj mens Susan cykler til Internetcafeen, for at sende et par billeder til en journalist, Katrine, som vi mødte i Torre del Mar. Katrine har skrevet en artikel om os, men mangler et par billeder til at illustrere den.

9. februar
Vi cykler ud på den anden side af byen, hvor der ligger en campingforhandler. Han har ikke helt åbnet endnu, men åbner da pænt døren for os alligevel. Forretningen er mørk, og der er ret rodet. Det tager os ikke mange minutter at finde ud af, at vi ikke finder noget lækkert tilbehør her!

Vi cykler tilbage forbi de flot blomstrende mandeltræer og overvejer at få en rundtur på "Bodegaen", hvor de laver vin. Da vi kører op foran bodegaen, bliver vi overhalet af måske 150 motorcyklister, som med politieskorte kører op foran bodegaen. Det ser flot ud og larmer godt, men vi beslutter at vente med vores rundtur til der er mere fred og ro.

I stedet cykler vi over og køber lidt ind. Blandt andet køber vi ind til stegt lever med bløde løg, det har vi ikke fået i lang tid. Ved en god blandet landhandel stopper vi for at finde en tragt til vandpåfyldning. Vi måtte nemlig låne en af naboerne i mandags. Bent finder en lille tragt, den må vi nøjes med.

I den fine solskinsvejr, kan vi slappe af efter cykelturen, og vi får snakket en del med Poul, en af englænderne.

Der er gratis mad på campingpladsens restaurant om lørdagen, men i sidste uge var det sardiner og i dag er det paella. Det er ikke vores livretter, så vi vælger at spise hjemme og se melodigrandprix.

10. februar
Vi vasker camperen selv om vi får nogle venlige råd fra naboerne om at "det må man ikke". Man kan vaske bilen på en særlig vaskeplads, men det er svært at få bilen ud under de lave grene på træerne, så vi ignorerer de gode råd. Vi nyder solen og det varmeste vejr, mens vi har været på denne plads - 23 grader.

Klokken 16 mødes vi med 45 andre fra campingpladsen og kører i bus til Vinaros, hvor der er karneval i dag. Ved karnevallet fejrer man vinterens afslutning og sommerens komme. Vi ankommer i god tid inden karnevallet starter klokken 18, så vi kan se optogene varme op og gøre klar. På lang afstand kan vi høre bassen fra de mange kæmpestore højttalere.

Vi har fået pladser på nogle klapstole, så vi kan se optogene fra første parket. Folk er meget flot udklædt i farvestrålende og fantasifulde kostumer med masser af fjer og pailletter. Der er virkelig gjort meget ud af kostumerne. Det minder om karnevallet fra Rio, men måske lidt mere påklædte i den kølige aften.

I tre timer ser vi utallige optog. Foran hvert optog er en gruppe dansere og efter dem følger en flot pyntet vogn med en eller flere "dronninger". På vognen har hvert eneste optog deres eget kæmpe musikanlæg med op til 12 enorme højttalere og hvert optog spiller deres egen melodi. Det er utroligt at kun nogle få af chaufførerne kører med høreværn, for musikken er så høj at vi ikke kun kan høre den, men også føle den.

Mange af vognene har indbygget "bar", hvorfra de udskænker drikkevarer til de tørstige dansere og enkelte tilskuere. Danserne prøver at få nogle af tilskuerne med ud af danse og mange gange lykkes det. Der er plads til alle i optogene uanset alder, størrelse og fysisk formåen. Folk ser ud til at hygge sig og have det sjovt, selvom det ikke er alle optog der er lige organiserede. Flere gange må vi vente i op til 20 minutter på at "trafikpropper" bliver løst, men folk danser glade rundt på stedet imens.

Klokken 22 er vi hjemme igen i stjerneklart mildt vejr helt "bedøvede" af de mange indtryk og den høje musik - og sultne. Vi spiser sen aftensmad og ser tv-avis, mens vi fordøjer dagens indtryk.

11. februar
Vi laver dagbogen for sidste uge færdig og lægger siderne på nettet. Lidt forsinket fordi vi var sent til karneval i går og gerne ville have billederne med. Vi laver en collage af billederne til karnevallet og giver de tre engelske par et billede hver. To af parrene var for syge til at tage til karnevallet.

Om eftermiddagen kører Susan ind til byen og køber frisk brød til aftensmaden, mens Bent begynder at pakke sammen. Tågen begynder at rulle ind fra havet og luftfugtigheden stiger mærkbart.

Mary kommer og afleverer de campingbøger hun har lånt og har en lille gave med, en champignon af drejet træ, som Geoff har lavet. Meget flot og rar at røre ved.

12. februar
Vi pakker det sidste sammen og tager afsked med de tre engelske par, Geoff & Mary, Ray & Carol, Poul & Pam. Vi fylder vand på bilen inden vi kører nordpå.

Det er temmelig tåget da vi starter, men ved ti-tiden trænger solen igennem og tågen letter. Strækningen fra Benicasim til Barcelona er en af de kønnere, som vi har oplevet i Spanien. Mandeltræernes blomstring er på det højeste og vi ser også mange olivenlunde og appelsinplantager.

Da vi kommer længere nordpå ser vi, for første gang i lang tid, store skovstrækninger og store områder med vinstokke.

Vi køber madvarer inden vi finder campingpladsen, som ligger i udkanten af den lille by El Masnou, 15 km. nord for Barcelona. Vi har udsigt over havet og lystbådehavnen og togstationen er ti minutters gang fra campingpladsen, så betyder det mindre at toiletterne er uden toiletsæde og pladsen er meget dyr. Vi skal ikke være her så længe.

Et svensker, Martin, som bor på campingpladsen, byder os velkommen. Han har set at vi er fra Danmark og nyder at snakke skandinavisk igen.

Sent på eftermiddagen går Susan en tur på en times tid, ned til stranden, forbi lystbådehavnen og stationen og tilbage ad hovedgaden.

13. februar
Temperaturen har været 9,5 grader i nat. Det er meget godt, vi er da kommet en del nordligere. Dagtemperaturen når 19 grader.

Vi går til togstationen og tager toget til Barcelona centrum. Det tager ca. 20 minutter at køre derind. Vi kommer op fra toget midt på den centrale plads i Barcelona. Vi går lidt rundt på pladsen og tager så med guide-bussen rundt til de forskellige seværdigheder. Mange steder i byen ser eller hører vi grønne papegøjer.

Barcelona er en stor by med mange flotte bygninger. Heriblandt nogle af arkitekten Gaudis helt specielle Modernisme byggerier, f.eks katedralen, som er helt fantastisk. Der er nogle grønne åndehuller, parker, zoologisk have og et dejligt område omkring den gamle havn.

Vi står af bussen for at se den spanske landsby med 116 huse fra hele Spanien, som er bygget til verdensudstillingen i 1929. Der er (for) mange turister, men det er spændende at gå ind i alle de små forretninger og se hvordan forskellige kunsthåndværk bliver lavet. Vi går rundt i en times tid og tager bussen videre rundt i byen.

I den gamle del af byen står vi af bussen igen og går forbi den gotiske kirke. Vi får endelig en frokostsandwich ved tre-tiden før vi fortsætter gennem de små gader op til Ramblaen, en stor forretningsgade med gøglere og små boder, der sælger fugle (bl.a. papegøjer, ællinger og agerhøns) og kaninunger. Et meget hyggeligt sted til en slentretur.

Vi tager toget tilbage og slapper af resten af dagen. Vi har gået for meget i dag. Bent har smerter i foden igen, så vi bliver enige om at en dag i Barcelona er nok i denne omgang.

Kort tid efter at vi er kommet hjem kommer Martin forbi. Han har læst hele vores hjemmeside siden i går. En effektiv mand. Han kommer ind til en hyggelig snak, en rar mand, som har oplevet meget. Desværre er vi for trætte til den store selskabelighed. Det har været en lang og oplevelsesrig dag i dag.